sobota, 29 kwietnia 2017

KRÓWKA BUDYNIOWA Z BANANAMI.

Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami, to tak proste ciasto w wykonaniu, że musi się udać każdemu.
Słodkość kremów i mas przełamuje słoność krakersów. Pycha.

Składniki:
1 l mleka
około 250 g krakersów
3/4 szklanki cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej (około 450 g)

Wierzch:
3 - 4 duże banany
sok z 1/2 cytryny
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 - 3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
100 g płatków migdałowych

WYKONANIE:
Do 400 ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami. Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać. Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.
Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna. Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny i poukładać na masie krówkowej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietankową wyłożyć na banany i wyrównać.
Jak ktoś nie lubi migdałów to można na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę.
Ciasto posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz