piątek, 30 września 2016

DŻEM Z RABARBARU.

Miałam dużo rabarbaru, więc trzeba było go jakoś wykorzystać. Postanowiłam poeksperymentować i zrobiłam dżem.
Będzie dobrym dodatkiem do ciast, naleśników, makaronu, ryżu itp. Polecam.

SKŁADNIKI:
3,5 kg rabarbaru
1,5 kg cukru
2 op. cukru waniliowego
250 ml wody
3 op. żel - fixu

WYKONANIE:
Rabarbar pokroić w cienkie kawałki, przełożyć do garnka, podlać wodą i pod przykryciem dusić do miękkości rabarbaru, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, doprowadzić do zawrzenia, dodać żel - fixy i ciągle mieszając rozprowadzić go, ponownie zagotować. Potem zdjąć garnek z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę, pozostawiając kawałki owoców. Gorące przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Nie odwracać słoików do góry dnem, bo po wystygnięciu dżem nie opadnie na dno.
( Przepis autorski, ale sprawdzony ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz