Farsz:
10 dag pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
Maggi
sól, pieprz
1 duża cebula
2 łyżki masła
Maggi
sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, po chwili dodać pokrojone również w drobną kostkę pieczarki i usmażyć do miękkości grzybów. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą Maggi. Przestudzić.
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki kartoflanej
2 jajka
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki kartoflanej
2 jajka
Ziemniaki zmielić w maszynce. Ze składników zarobić ciasto. Jakby było za rzadkie, to dodać mąki. Uformować ruloniki, jak na kopytka. Kroić na kawałki, zrobić małe placuszki,nakładać po troszku farszu, zlepić brzegi i uformować pyzy.
Gotować w posolonej wodzie, kilka minut jeszcze po wypłynięciu pyzów.
Ugotowane polać roztopionym masłem lub pokrojoną w kostkę i uprażoną słoniną.
Gotować w posolonej wodzie, kilka minut jeszcze po wypłynięciu pyzów.
Ugotowane polać roztopionym masłem lub pokrojoną w kostkę i uprażoną słoniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz