piątek, 29 września 2023

BROWNIE.




Ciasto jest czekoladowe, puszyste i proste w wykonaniu. Przepis na brytfankę o wymiarach: 20 x 36 cm.
SKŁADNIKI:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki pszennej
300 g cukru
6 jajek
100 g łuskanych włoskich orzechów
szczypta soli

WYKONANIE:
Masło i jajka mają mieć temperaturę pokojową. Orzechy posiekać nożem na drobne kawałki, czekoladę połamać na małe części. Piekarnik nagrzać na 200' C.
W garnku zagrzać wodę, włożyć do niego szklaną miseczkę, do niej przełożyć masło i czekoladę, następnie rozpuścić i wymieszać na jednolitą konsystencję w kąpieli wodnej. Potem wyjąć i pozostawić do przestygnięcia, ma być letnie. Jak ktoś woli to można podgrzewać stopniowo w mikrofalówce, często mieszając.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier, żółtka, czekoladę z masłem, dobrze wymieszać, następnie wsypać mąkę oraz orzechy i połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na brytfankę i piec około 30 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, bo ciasto będzie rozpadać się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz