poniedziałek, 18 lipca 2016

KECZUP Z CUKINI.

SKŁADNIKI:
- 1,5 kg cukini po obraniu
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 2 koncentraty pomidorowe po 200 g  (PUDLISZKI, ŁOWICZ lub JAMAR są najlepsze do tego)
- 3/4 szkl. octu 10%

WYKONANIE:
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić drobno, nasolić troszkę i zostawić na kilka godzin.
Po paru godzinach dodać 0,5 kg cukru i gotować 20 min, mieszając, żeby się nie przypaliło. Po 20 minutach dodać słodką, ostrą paprykę, sól, koncentraty, bazylię i ocet. Całość gotować do miękkości warzyw, przynajmniej 10 min. Po tym czasie
wszytsko zblenderować na jednolitą masę. Gorące nalewać do słoików, pasteryzować 5 minut, od zawrzenia wody, postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Ostrej papryki można dać mniej, jak ktoś woli łagodniejszy smak. Z przepisu wychodzi około 10 szt. słoików takich jak na dżemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz