piątek, 24 kwietnia 2020

BUŁECZKI PSZENNE Z OLEJEM.


Świeżutkie bułeczki i chleb razowy gotowe na śniadanie lub kolację 😋 Wyszły super. 😀

SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
35 g drożdży świeżych
6 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
mleko do posmarowania bułek
sezam lub czarnuszka do posypania

WYKONANIE:
Do miski wlać wodę, dodać sól, cukier, drożdże i dobrze wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do tego wlać olej, wsypać mąkę i wymieszać, następnie wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Potem wyjąć ciasto na blat stolnicy, podzielić na osiem równych części, uformować bułeczki i poukładać na posmarowanej olejem blaszce od piekarnika. Bułeczki pozostawić ponownie na chwilkę (około 10 minut), żeby troszkę urosły i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190' C, na 20 - 25 minut. Upieczone bułki ostudzić na kratce z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz