SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego, wołowego)
400 g pieczarek
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerstwa bułka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
sól i pieprz mielony
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
mąka do obtaczania klopsików
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pieczarki oraz cebulę drobno pokroić, następnie podsmażyć cebulę, dodać do niej pieczarki i dalej smażyć, aż odparuje płyn. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
Potem przygotować klopsiki.
Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę oraz sól, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać, ugnieść dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z masy mięsnej formować kulki, które spłaszczyć i na środek każdej nakładać farsz z pieczarek. Następnie ponownie zlepiać kulki, obtaczać je w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podsmażone klopsiki przełożyć do garnka z szerokim dnem, zalać je szklanką wywaru , dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Całość doprawić również solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem kilka minut. Jeżeli jest taka potrzeba to sos można zagęścić śmietaną lub mąką. Danie podawać np. z ziemniakami lub kaszą i surówkami warzywnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz