wtorek, 2 stycznia 2024

SAŁATKA CEBULOWA.

SKŁADNIKI:

  • - 1 kg cebuli
    - 500 g marchewki 
    - 5 jajek 
    - 1 mały słoik majonezu 
    - 1 puszka groszku
    - pieprz, sól według uznania

  • ZALEWA DO CEBULI:
    - 250 ml wody 
    - 1/2 szklanki wody
    - 3 łyżki cukru 
    - 1 łyżka soli
WYKONANIE:
  • Marchewkę ugotować w skórce tak jak na sałatkę jarzynową z dodatkiem soli, po wystygnięciu obrać i pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
  • Cebulę pokroić w paseczki i ugotować ją w zalewie kilka minut, tak, żeby nie była zbyt miękka, następnie pozostawić jeszcze chwilę w tej zalewie. Potem odcedzić na sitku i schłodzić. Groszek odcedzić na sitku.
  • Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić solą oraz pieprzem według uznania. Gotową sałatkę schłodzić przez chwilę w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz